Speel 'Wie ben ik?'

voor de quest

Raad je groente/fruit quiz! 

Wat als je nu eens iemand anders kon zijn? Of iets anders? Maar je weet zelf niet wat je bent?  

Seizoensgroenten

100 te winnen

9 keer gedaan

Voor deze opdracht krijg je een kaartje op je rug gespeld met een wasknijper vastgemaakt. Op dat kaartje staat een prent van een soort groente of fruit. Jij weet niet welke groente of fruit je bent, maar kan wel zien wat anderen zijn! Het doel van deze opdracht is er zo snel mogelijk achter komen wat jij bent! Je kan dat doen door ja/nee vragen te stellen aan de anderen.  

Enkele voorbeelden van vragen: 

  • Kleur: Ben ik groen/paars/rood/roze/oranje/wit/geel/bruin? 
  • Plaats: Groei ik onder de grond? Groei ik aan een boom? Groei ik aan een struik? Groei ik net boven de grond?  
  • Vorm: Ben ik rond? Ben ik klein? Ben ik lang? Ben ik groot? Besta ik uit allemaal blaadjes?  
  • Textuur: Ben ik heel sappig of beetje sappig? Ben ik hard? Ben ik zacht?  

Als je je eigen groente of fruit hebt gevonden, mag je anderen verder helpen om zichzelf te ontdekken. Ga tenslotte samen staan per seizoen waarin je groeit.  

Handige tool voor de leerkracht

Gebruik de educatieve tool op deze webpagina van 'Zie ze groeien'. Klik op '2de graad' en volgens op 'Ra Ra Ra, wie ben ik?' + bijlage

Tip

Controleer op de seizoenskalender (die je kreeg bij de GoodCook workshop) of jullie juist staan! Wat zijn de gelijkenissen tussen je groente of fruit en wat er op dat moment in de natuur gebeurt? 

  • In de lente, wanneer de natuur weer tot leven komt, er groeien terug blaadjes aan bomen, eerste plantjes komen terug tot leven, we eten in de lente vooral de blaadjes en stengel van planten (bv spinazie, rabarber, selder, kervel, kruiden, jonge sla, asperges,) want zij zorgen voor veel vitaminen en extra energie die we nodig hebben na de winter!    
  • En in de zomer zijn die plantjes groot geworden, hebben ze bloementjes gehad en komen er allerlei mooie, sappige vruchten en groenten tevoorschijn, en die zijn zo (uitbeelding animator bijten in sappige vrucht)….? -antwoorden: rood, sappig! Ja ze zijn sappig, er zit veel vocht in en dat hebben we nodig in de zomer, wat meer vocht.    
  • In de herfst, welke kleuren zien we dan in de natuur? Oranje, bruin, ook nog wat rood, denk aan wortels, pompoenen, raapjes, rode biet, rode kool,) en wat gebeurt er in de natuur? Wordt kouder en wie hebben we dan nodig om niet ziek te worden en ons te beschermen tegen de koude? Onze wortel, de kolen en de knollen!     
  • In de winter (handgebaar sneeuwvlokjes uit de lucht)……- sneeuwt het ook, welke kleur zien we dan vooral? Wit (pastinaak, witloof, witte kool, Chinese kool, ui,)  De groentjes zitten nog dichter bij de grond of zelf in de grond en hebben vaak een dikke schil of verschillende laagjes aan hun schil. Ze hebben vaak ook een witte kleur, want ze zien geen zon. 

Hebben jullie deze missie volbracht?

Post hier een foto van de klas bezig met de uitdaging.

Ik ga deze uitdaging aan !

Ze hebben deze uitdaging gedaan!

Inspiratie nodig? Motivatie nodig? De volgende groepen hebben deze uitdaging met groot succes volbracht, dus je kunt het zeker en vast ook!