Plantaardige potluck!

na de quest

Neem allemaal iets lekkers plantaardigs en deel dit heerlijke buffet met de klas.

Hooggeëerde ridders, als je rekening wilt houden met de planeet, de mensen die het eten produceren en je eigen lichaam. Wat kan je dan best eten? ... Je eet vooral plantaardig eten: heerlijk fruit, groenten, peulvruchten, granen,… Maarrr… Laat je niet verleiden door verpakkingsafval en voedselverspilling!

Verpakking Gezondheid Zeg het voort Plantaardig

200 te winnen

2 keer gedaan

Opdracht

Organiseer een 100% plantaardige POTLUCK met de hele klas! Ga op ontdekking in jullie Seizoenskalender van GoodCook. Laat je inspireren door dit boekje met magische krachten dat boordevol lekkere recepten staat. Verdeel de gevonden receptjes onder elkaar. Spreek een dag af waarop de creaties van thuis worden meegebracht naar school. Door alle gerechtjes op een tafel te plaatsen ontstaat er een feestelijk banket/buffet. Tijdens de middagpauze neemt ieder een talloor (bord) en schept van elk gerechtje een beetje.

Let op: We organiseren een 100% plantaardige potluck. We kiezen dus volledig plantaardige recepten zonder vlees, vis, eieren en kaas en met juist meer groenten, peulvruchten, bonen, noten en zaden. Synoniem voor ‘plantaardig’ is vegan of veganistisch.

Tips nodig?

Een potluck is een etentje waarbij iedereen wat te eten meebrengt waardoor er een grote variatie aan eten ontstaat. Hier zijn een aantal tips voor een geslaagde potluck:

  • Stem op voorhand met elkaar af wie wat meebrengt. Dat voorkomt dat je tien keer hetzelfde gerechtje hebt.
  • Check of er mensen met allergiën zijn. Is er voldoende voor hen?
  • Hoeveel eten brengt iedereen mee? Breng iemand pasta mee en ben je met 20 personen, moet deze dan 20 porties pasta meebrengen? Nee, dat zou veel te veel zijn! Eigenlijk moet één persoon er genoeg mee gegeten hebben met hetgeen één iemand meebrengt en niet meer. Omdat ieder bij zo’n uitgebreid buffet maar een klein schepje van alles neemt en geen volledige portie van elk gerecht gaat eten.
  • Wat met de drank? In de seizoenskalender staan ook een aantal receptjes voor drankjes. Hier kan je de hoeveelheid van de drankreceptjes optellen zodat ieder één of twee glaasjes kan vullen met een drankje.
  • Wat met de restjes? Van een buffet is er meestal wat over. Ofwel neemt ieder zijn eigen meegebrachte eten terug mee naar huis. Ofwel kan iedereen potjes voorzien en wat van het buffet over is mee naar huis nemen.
  • Extraatje: Het is leuk om kaartjes te voorzien waar ieder zijn naam en het gerecht kan opschrijven. Zo kan je elkaar vertellen over het recept.

Alternatief: Iedereen maakt thuis een groentespread en brengt het mee naar school om met elkaar te delen en brood te beleggen.

Hebben jullie deze missie volbracht?

Deel het bewijs van jullie gezonde voorbeeld. Post hier een foto van de lunch en/of het verorberen hiervan.

Ik ga deze uitdaging aan !

Ze hebben deze uitdaging gedaan!

Inspiratie nodig? Motivatie nodig? De volgende groepen hebben deze uitdaging met groot succes volbracht, dus je kunt het zeker en vast ook!